Kun haikara eksyy pahanpäiväisesti

23.22

Katsoin perjantai-illan Inhimillistä tekijää ja päivän aihe sai mut mietiskelemään taas syntyjä syviä. Ohjelmassa keskusteltiin keskenmenoista. Haastateltavana oli monta naista, jotka kärsivät useista keskenmenoista ennen lapsensa syntymää ja nainen joka käsittääkseni ei missään vaiheessa saanut elävää lasta,  syystä tai toisesta.


Mä itse olen tullut raskaaksi aina nopeasti. Heti oikeastaan, kun niin on päätetty. Aina olen myös tiedostanut sen, että kaikilla niin ei ole. Mun lähipiirissä on monta sellaista ihmistä ja joskus olen ollut ihan vihainen. Miksi meidän kolmonen ilmoitti tulostaan heti kun aiheesta alettiin edes puhumaan ja vaikka itse ei vielä oltu edes valmiita?! Toki nopeasti asia sisäistettiin ja oltiin syntyvästä vauvasta onnellisia.
Samalla surin syvästi muutamaa tuttavaa, jotka olisivat mielellään ottaneet nämä meidän yllätysuutiset vastaan. Mulla oli suoraansanottuna jopa ihan paska olo.

Ihmettelen suuresti ihmisiä, jotka kysyvät suoraan toiselta ihmiseltä tyyliin "Koskas teille on jälkikasvua tulossa?", tai "Kai te vielä sitä tyttöä/poikaa yritätte?" , tai "Ei kahta ilman kolmatta hehheh?" 

En vaan voi uskoa, että joku olisi niin ajattelematon etteikö tajuaisi että aihe on herkkä?
 
Otetaanpa esimerkkinä : 

Mua ahdisti jo rippijuhlissa kun sukulaiset vinkkaili tyyliin: "Nähdään sitten neljän vuoden päästä ylioppilasjuhlissa". Asia ei ollut siinävaiheessa mulle todellakaan selvä. Siis se, että edes pääsisin lukioon.Asia ahdisti. Tiesin, mitä multa odotetaan mutta en ollut varma että kykenenkö siihen. Silti tämä kaikella rakkaudella sukulaisille ;) 

Nyt tosin olen tajunnut että turhaan stressasin. Mä elän itselleni. Pääsin lukioon ja kirjoitin ylioppilaaksi koska asiat vaan lutviutui niin ja olin onnekas.

Uskon että monet naiset tuntevat samoin lapsettomuuden kanssa painiessaan. Kokevat, että heiltä odotetaan jotain, mihin eivät välttämättä pysty just nyt, vaikka eniten maailmassaan sitä haluaisivat. Ihmiset painostavat, vaikka eivät välttämättä tee sitä tarkoituksella. Se on varmasti hirveän vaikeaa.

Haluan avata nyt taas vähän silmiä. Monet pariskunnat kärsivät myös ns.sekundaarisesta lapsettomuudesta. Vaikka lapsia olisikin niin seuraava ei välttämättä ole itsestäänselvyys. Perhejutut pysyköön perheiden sisäisinä asioina. Meillä muilla ei ole oikeutta puuttua tai kysellä. Tämä olisi tärkeä muistaa. Keskitytään siihen omaan juttuumme eiköstä vaan?  

Sohaisinkohan muurahaispesää?

You Might Also Like

7 kommenttia

 1. Et sohaissut. Mielestäni on hyvä, että asiasta puhutaan ja silmiä avataan. Lapsettomuus kun ei ole aina omasta halusta kiinni. Kyllä sitä usein kuulee, että jokos perheen lisäystä on odotettavissa tai että eikö jo olisi aika hankkia jälkikasvua. Ja kyllä se kirpaisee. Aina ja yhtä syvältä.

  VastaaPoista
 2. Jep, juurikin noin. Esikoinen sai alkunsa heti. Noh, siinä raskaudessa tulikin ongelmia sitten puolivälin jälkeen (syntyi erittäin pienenä keskosena ja oltiin molemmat kuolla), sitten sekundääristä lapsettomuutta ja 4 keskenmenoa.. jos jotain oppi, niin ainakin itse pidän suuni kiinni enkä utele toisen lisääntymisestä tavalla enkä toisella.

  VastaaPoista
 3. Ja hitto että se sattuu, tuo utelu.. Milloin ja milloin ja eikös jo ois aika ja mitenkäs se nyt onkaan ja niin edelleen. Että tekis mieli huutaa silloin päin naamaa että turpa kiinni, ei kuulu teille :D

  VastaaPoista
 4. Et sohaissut muurahaispesää. Ennemminkin kiitän sinua siitä, että otit tämän vaikean aiheen esille. Sinä tiedät minun tarinani, mutta tiivistetäänpä nyt kaiken kansan näkyville tämä vielä: fetus mortus H35+2 vuonna 2010, sen jälkeen ehkäisy pois joulukuussa 2011 eikä vieläkään ole tullut plussan plussaa testiin. Se sattuu kovasti, vaikka elämässä on tietenkin kaikenlaista muutakin sisältöä. Onneksi lähipiirissäni on fiksuja ihmisiä jotka eivät utele, että koskas teille?, kun voi olla ettei koskaan. :(

  Olet ihana! <3

  VastaaPoista
 5. Tää blogi näkyy kännykässä nykyään ihan hölmösti, isona siis...

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista <3 mobiiliversio on poissa päältä toistaiseksi bloggerin teknisten ongelmien vuoksi..

  VastaaPoista

Suosituimmat

Facebook