Äidin seuraava diagnoosi?

18.19

Kolmosen syntymän jälkeen olen kärsinyt viheliäisistä vaivoista, ja nyt ajattelin niistä ihan avoimesta teillekkin kertoa. Josko lukijoiden joukosta löytyisi vaikka joku kohtalotoveri, joka osaisi kertoa mulle, onko koti/googlediagnoosini osunut mahdollisesti oikeaan.

Sori jo etukäteen seuraavasta. Luvassa naistenvaivoja roppakaupalla. 

Nämä vaivat alkoivat siis heti laitoksella. Vaikka itseasiassa raskausaikakin oli jo vaikea omituisten kramppien vuoksi. Mutta aloitetaan nyt vaikkapa siitä, että pissiminen tuntuu ikävältä. Ei kirvele, mutta sellainen epämukava pisto tuntuu tuolla jossain. 10 kk sektion jälkeen tilanne on edelleen sama. On sellaisiakin jaksoja, että olo on suht normaali mutta pääsääntöisesti tuntuu ikävältä.

Vaiva numero kaksi. Jokatoiset kuukautiset sattuu ja paljon! Jokatoiset ovat sitten puolestaan täysin kivuttomat. Tää on se oudoin osuus.

Vaiva numero kolme. Kovia kipuja alavatsalla esiintyy tiettyjen toimintojen jälkeisenä päivänä. Arvaatte varmaan mistä puhun? Jopa meillä on muutaman kerran ollut H:n kanssa myös kaksinkeskeistä aikaa ja parisuhdetta on paranneltu niinkun nyt asiaan kuuluu. Sori tästäkin tiedosta, mutta koska se oli olennainen osa ongelmaa niin oli pakko asiasta mainita.

No mutta jokatapauksessa, itse olen alkanut epäilemään että kärsin endometrioosista. Toisen sektion aikana kiinnikkeet kohdussa aiheuttivat yllättäviä sekä isoja ongelmia joten eikös tämä puhuisi myös endon puolesta? No lääkäriltähän näitä pitäisi kysyä ja kysynkin, kunhan saan aikaiseksi varata ajan itselleni.

Suurin ihmetyksen aiheeni on, että voiko endo puhjeta vasta synnytysten jälkeen? Raskaaksi tuleminen on ollut mulle aina vähän liiankin helppoa ja näitä kipuja ei aikaisemmin ole ilmennyt. 

Siinäpä asiani sekä ongelmani pähkinänkuoressa. Huomenna taas jotain ihan muuta.

Kirjoitin tästä, koska koen aiheen tärkeäksi ja koska myös endometrioosista on hyvä puhua ääneen. Toivoisin siis keskustelua ja kokemuksia.You Might Also Like

18 kommenttia

 1. Hejs! Mulla alkoi myös endo-oireet sektion jälkeen. Välillä täysin kivuttomat menkat ja välillä todella kivuliaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos tästä!:) tärkeintä olisi saada tietää mikä vaivaa eli lääkäriin seuraavaksi varmistamaan tilanne. onko asiaa hoidettu jotenkin vai elätkö endon kanssa?

   Poista
  2. Kipulääkettä otin pahimpiin kipuihin, muuten ei oo hoidettu. Kierukan laiton jälkeen ei oo onneksi ollut kipuja :)

   Poista
 2. Sama täällä kuukautisten kanssa! Kerran niin kovat kivut että jouduin ensiapuun jossa epäiltiin kohtutulehdusta jonka jälkeen marssin omalle kynekologille. Epäilin myös endoa mutta ei se lääkärin mukaan sitä ollut. Sanoi että monilla kuukautisten aikaan koviakin kipuja ilman selvää syytä. Hoitona kipulääke. Itsellä synnytyksen jälkeen tullut vaivaksi myös kova alavatsakipu ja krampit ennen kakkoshätää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Eli tää voi olla ihan mitä vaan. Tutkittiinko sua tarkemmin eli poissuljettiinko endo?

   Poista
  2. Mulla oli vähän kaikenlaista kipuilua nelosen synnytyksen jälkeen ja epäilin kohtutulehdusta. Oma diagnoosi oli ihan päin honkia, mutta toisesta munasarjasta löytyi reilu 7cm kysta. No sitä sit on seurattu puolen vuoden välein ja kuulemma vaikuttaa kiltiltä. Se poistetaan jos vaivaa tulee enemmän. Että kaikkee ihme vaivaa voi olla 😊

   Poista
 3. Onkos sua aiemmin vatsan alueelta? leikkauksen jälkeen usein syntyy kiinnikkeitä esim. Juuri kohtuun ja sen ligamentteihin keisarinleikkauksen jälkeen. Endometrioosi olisi luultavasti oireillut jo aiemmin, endokudos kun on siellä paljo ennen kuukautisten alkua

  VastaaPoista
 4. Moi,
  mulla oli pitkään 3. sektion jälkeen pissaaminen ikävää. En tiedä miten, mutta se vaiva vaan lopulta häipyi. Olikohan kamat jotenkin väärässä järjestyksessä tuolla sisuksissa? En tiedä...

  VastaaPoista
 5. Ei oo aikaisemmin ollut eli on todennäköistä että johtuu kahdesta sektiosta tämä?

  VastaaPoista
 6. Jos jo ensimmäisen sektion jälkeen oli paljon kiinnikkeitä? niin toisen jälkeen niistä on luultavasti tullut paljon lisää ja luultavasti oireesi johtuvat siis kiinnikkeistä.

  VastaaPoista
 7. Voikohan niille kiinnikkeiden tehdä jotain jos kovasti alkavat vaivaamaan? No, aika näyttää..

  VastaaPoista
 8. Mulla ollut myös noita kovia kipuja juuri ennen menkkoja ja myös kovat menkkakivut sekä myös tuota yhdynnän jälkeistä.. Endoa epäilin myös, mutta ei ollut. Jonkin verran ultrassa näkyi kystia, mutta ihan pieniä. Kohtutulehdusdiagnoosin oon myös saanut muutamaan kertaan, kun kovissa kivuissa joutunut sairaalaan. Noita kipuja on helpottanut hormooniehkäisy. Eli itse aloin käyttää laastaria, jonka aikana menkkakipuja tai muitakaan ei ilmaantunut. Nyt raskaana, eikä mitään kupuja ole ollut.

  VastaaPoista
 9. Joo, kivut tuli vasta 3. sektion jälkeen. Luultavasti jotain kiinnikkeitä, leikkaava lääkäri puhui niistä jo itse sektiossa. Lopulta kuitenkin kivut häipyi, ja nyt kaikki tuntuu normaalilta. Toivottavasti saat jotain apua tästä ja asiat selviävät :)

  VastaaPoista
 10. Anopillani endo diagnosoitiin vasta 50vuotiaana, kolmen lapsen äitinä. Hänellä oli myös tuo "vähän liiankin helposti raskaaksi" :)

  VastaaPoista
 11. Oletko saanut varattua ajan?
  Itselläni epämääräistä oiretta edelleen toisesta synnytyksestä 2vuotta. Ilmeisesti vain lantionpohjanlihakset niin huonossa kunnossa raskauksien jäljiltä. Ne ei itsestään vahvistu vaan tarvitsevat vähintään 6kk aktiivista jumppaamista. Varaan itselleni ensi viikolle fysioterapeutin ajan joka on erikoistunut näihin. Tosin todettiin minulla keliakia että se selitti ulostamiskivut ja myöskin kuukautisten häiriöt. Mutta virtsaamisvaikeudet yms. Johtuvat todennäköisesti lp lihaksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vieläkään saanut varattua aikaa. Nyt on menossa taas vähän helpompi jakso.. Lähitulevaisuudessa on silti varattava aika asian tiimoilta..

   Poista

Suosituimmat

Facebook