Mietintää

22.07

Tämä linkki sai mut tänään hetkeksi vaipumaan syviin leijonaemoajatuksiini. Otsikko jo itsessään on mun mielestä aika provosoiva ja antaa ehkä jopa väärän ennakkovaikutelman itse tekstin sisällöstä. Sen enempää tuota tekstiä analysoimatta ajattelin kuitenkin vähän kirjoitella tänne siitä, mitä itse ajattelen kun down-ihmisten ulkonäköä arvostellaan isolla kädellä. Ensinnäkin eihän kenelläkään meistä pitäisi olla oikeutta tehdä niin sillä olemmehan jokainen omannäköisemme ja juurikin sen vuoksi niin ihanan ainutlaatuisia ja arvokkaita. Mä äitinä olen tosi onnellinen siitä että Pirpanan diagnoosi näkyy päällepäin ja on heti havaittavissa sillä uskon että se kuitenkin jollaintavalla vähentää ikäviä ja epämiellyttäviä tilanteita tulevassa. 

Huonoa fiilistä tietysti aiheuttaa se kun puhutaan "rumista ulkonäköpiirteistä" sillä itse en ikuna allekirjoittaisi moista väitettä. Kun katson omaa tytärtäni tai muita extrakromosomilla varustettuja, katson silmiä jotka lumoavat. Katson kaunista ihmistä, ihan omana itsenään. 

Ja olen tietysti usein miettinyt juurikin tuota koulukiusausasiaa kun Piippiksen tulevaisuus on pistänyt pohdiskelemaan. Siihen tulokseen olen tullut, ja toivon asian myös olevan tietysti niin, että ei kehitysvamma tai sen mukana esiintyvät poikkeukselliset ulkonäköpiirteet ole yhtään sen suurempi syy kiusaajalle kiusata kun esimerkiksi älylliset lahjakkuudet tai kateus toista lasta kohtaan ihan muuten vain. Kiusaaja kiusaa jokatapauksessa ja kohde voi olla ihan kuka vain, ulkonäköön katsomatta. Me vanhemmat voidaan tehdä niiin paljon näiden asioiden eteen antamalla vähän asennekasvatusta jälkeläisillemme ja sitäkautta yrittää vaikuttaa kiusaamiseen ja sen ennaltaehkäisyyn.

Asia lienee jo selvä eli minä en kuuna päivänä antaisi kenenkään leikellä lastani ellei siihen olisi joku ihan oikea lääketieteellinen syy. Tällä siis tarkoitan että jos tytöllä olisi joku poikkeavuus joka haittaisi ihan kirjaimellisesti hänen jokapäiväistä elämäänsä ja kehitystä. 

Ihan niinkun jokaisen äidin mielestä oma lapsi on maailman kaunein, myös mun mielestä Pirpana on ihanin tyttö kaikista. Todella toivon että kaikki ihmiset oppisivat näkemään erityislasten ja -aikuisten kauneuden ilman että tällaisia asioita tarvitsisi enää keskustelupalstoilla tai netissä pohdiskella. Juuri tällaisten asioiden vuoksi olisikin ihanaa että esimerkiksi juuri down-ihmisiä näkyisi enemmän mainoksissa ja mediassa. Erilaisuutta kehiin enemmän nyt hei. Pitääkö kaikki veistää samasta puusta? You Might Also Like

8 kommenttia

 1. Snadi raivo pukkas kyllä pintaan täälläkin, huoh. Sitten vielä tuosta kielileikkauksestakin oli puhetta; se on kaksi eri asiaa, tehdäänkö se pelkästään kosmeettisista syistä vai parantamaan suun alueen toimintaa/hallintaa. Huoh.

  Voi elämä. Pakko jättää omaan arvoonsa, mutta voi elämä. Arg. *tasaa verenpainetta*

  VastaaPoista
 2. Mun mielestä jokainen lapsi on kaunis omalla tavallaan. Se on hyvä että ihmisiä on erilaisia-kokoisiä-näköisiä! Se tekee meistä persoonallisia. Tuo oli jotenkin ihan kauhiaa luettavaa. Kyllä mä tiedän, että omaa lasta haluaa suojella kaikilla mahdollisilla keinoilla mitä vaan löytyy. MUTTA TUO EI TODELLAKAAN OLE SE!

  Teidän Pirpanan hymykuvat ainakin piristää täällä olevan päivää. Aivan ihana ja veikeä lapsi (sekä myös kuopus! <3) Minä onnittelen.

  Terveisin, 1 vuoden ikäisen pojankoltiaisen äippä!

  VastaaPoista
 3. Huh, miten roisilta ja kauhistuttavalta tuntuu ajatus lapsen leikkelystä kosmeettisista syistä, oli sitten downin syndrooma tai ei.. Mun mielestä down-lapsi on kaunis siinä, missä toinen lapsi ilman syndroomaa. Etenkin teidän tytön suloiset piirteet ovat oikein hätkähdyttävän ihastuttavat!

  En osaisi kuvitella laittavani omaa poikaani kauneusleikkaukseen esim. suuren luomen, vähän vinon nenän tai erikokoisten silmien takia jos hänellä sellaisia piirteitä olisi, sillä rakastaisin häntä silloinkin sellaisena kuin hän on. Mun mielestä ei ole olemassa mitään "malli-ihmistä", jolta jokaisen tulisi näyttää. Jokainen on kaunis tavallaan ja kiusaajat löytävät kyllä arvosteluun syitä jokaisesta vastaantulijasta ulkonäöstä riippumatta.

  Jos lastani aikuisena häiritsee jokin piirre itsessään, niin hän voi tehdä päätöksen mahdollisesta leikkauksesta itse. Eri asia on kuten mainitsitkin nuo kehitystä häiritsevät asiat, jotka olisi hyvä korjata jo lapsena, mutta niitä en luokittelisi kosmeettisiksi syiksi.

  VastaaPoista
 4. Mie olen kyllä sitä mieltä, että lapsia ei sais leikata sen takia että vanhemmat pitävät lastaan rumana.
  Mun mielestä down-lapset on oikein hellyttävän ja iloisen näköisiä, sama iloisuus näkyy kasvoista aikuisenakin.

  Minulla on kehitysvammainen pikkuveli jonka vamma ei näy ulkonäöstä, silloin kun oltiin pentuja niin monesti veljeä kiusattiin koulussa juuri sen takia ettei kukaan tiennyt hänen vammastaan.
  Lapset eivät osanneet arvata, että veli ei vain kykene suoriutumaan kaikista tehtävistä samoin kuin he.

  Jo pelkästään veljeni puhe sai lapset kiusaamaan häntä, puhumattakaan kömpelyydestä ja stressaantuessa veljelläni tulee viellä näkyviä pakkoliikkeitä.. (kiusaustilanne on aika stressaava joten ne pakkoliikkeetkin tulivat pintaan)

  Veljeni oli samassa koulussa kuin minä, mutta erityisluokalla joten näin kaiken tapahtuvan ihan vierestä. En välttämättä itsekkään toiminut lapsena kovin järkevästi, annoin nimittäin kiusaajille turpaan.. jo toisella luokalla kävin kuudes luokkalaisen kimppuun kun hän kiusasi veljeäni ja hänen kaveriansa. Välitunti valvojat eivät koskaan puuttuneet asiaan. Onneksi veljelläni sitten vaihtui opettaja joka oli heidän kanssaan välitunnilla ja varmisti ettei kiusaamista tapahtunut.

  VastaaPoista
 5. sun pirpanas on maaaailaman suloisin lapsukainen, eikä siitä kukaan pääse yli eikä ympäri!<333

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille kommenteista ja kokemuksista :) Kiva lukea!

  VastaaPoista
 7. Olen seuraillut blogiasi jonkin aikaa, mutta nyt on pakko kommentoida. Ihastelin töissä taas yhtä Pirpanan kuvista, ja samalla kollegani tuli sisään ja huudahti: Voi että, kun on kaunis tyttö! Ja niin isot silmät! Sattumalta hän on lapsiin erikoistunut fyssari:) Pirpana on todella valloittava sellaisena kuin hän on, ja mahtava hymy on myös pikkuveljellään!

  VastaaPoista
 8. mulle tuli ekana mieleen kun luin otsikon ja pätkän tekstiä hallintapaneelistani doggari joka katottiin, kun olin yläasteella. se oli just leikkauksesta muuttaa down-yksilö 'normaalin'lapsen näköiseksi, jotta ei sitä kiusattaisi.
  en ymmärtänyt silloin, enkä ymmärrä vieläkään. -KAMALAA!
  myöskään en ymmärrä tuota, että tehdään sen takia, jotta lasta ei kiusata, koska jos kiusataan niin varmasti keksittäisi uusi aihe, vaikkä näyttäis miten 'tavalliselta lapselta'.
  plus, että miksi muuttaa ulkonäkö, kun eihän siinä omassa oikeassakaan ole mitään vikaa, ja jos mut olis leikattu minkälaiseks tahansa siitä mitä nyt satun olemaan niin en mä kyllä olisi minä enään.
  jokaisen kuuluu näyttää sille miltä näyttää. (tietty on poikkeuksia, joita täytyy syyn tai toisen takia leikata, mutta ei yksi kromosomi enemmän siihen oikeuta) saati sitten, jos sen päätöksen tekee joku muu kuin kyseinen henkilö ite.

  VastaaPoista

Suosituimmat

Facebook