Mitä sitten kun erityislapseni rakastuu?

18.09

Tänään höpötellään hetki rakkaudesta. Mikäpä ihanampi aihe näin viikonlopun kynnyksellä?

Bongasin jokunen päivä taaksepäin facebookista liikuttavan videon, joka kertoo kahden ds-henkilön rakkaustarinasta. Videolla haastatellaan myös näiden kahden nuoren vanhempia ja luonnollisesti jäin katsomisen jälkeen pohdiskelemaan myös omia ajatuksiani - liittyen omieni tuleviin rakkaussuhteisiin.Toinen äideistä kertoo tuossa videoklipissä, että tunteet erityisnuoren kohdalla saattavat kiihtyä hetkessä nollasta sataan. On hyvin todennäköistä että mun mimmit tulevat parisuhteissaan olemaan samanlaisia - onhan heidän äitinsä aina ollut sellainen myös. Tuo ominaisuus ei aina siis tarvitse sitä ylimääräistä kromosomia toimiakseen, mutta olen ennenkin kuullut että se on hyvin yleinen piirre näillä extrakromosomiheimolaisilla. Meidän kundi sitten on perinyt paljon isänsä rauhallisuutta ja aika näyttääkin, osuvatko mun ennustukset oikeaan siitä että W tulisi mahdollisesti  jatkossa olemaan hyvinkin rauhallinen jäbä - sekä myös rauhallinen seurustelukumppani.

Olemme joskus H:n kanssa jutelleet näistä asioista ja jakaneet tuntemuksia aiheeseen liittyen. Toki jokainen äiti ja isä haluaa nähdä omansa onnen ja sen, että tulevat rakastetuksi sekä löytävät oman masunpohjaa kutittelevan rakkautensa - oli sitten  kyse joko "taviksesta" tai erityisipanasta. Meitä vanhempina nuo tulevat tunnekuohut myös luonnollisesti jännittävät, mutta Piippiksen kohdalla juuri tuo tuntemus on ehkä kuitenkin asteen verran suurempi. Tunnustan.

Seksiin ja ehkäisyyn liittyvät asiat mietityttää tietenkin , sillä meidän vanhempien tulee osata selittää asiat niin että ne todella tulevat ymmärretyksi. Meillä on suurin vastuu siitä, että meidän omat nuoret sisäistävät tietyt asiat aiheeseen liittyen. 


Tähän väliin on muuten pakko rustata pieni infopläjäys, joka on tullut mulle vasta erityislapsen äitiyden myötä tietooni. Tiesittekö, että ds-nainen voi tulla raskaaksi, mutta miesten hedelmällisyys on melkeinpä mahdotonta? Toki naistenkin hedelmällisyys on alentunut ja mahdollisuus vauvan ds:lle tai muille vammoille on suuri. Siksi koenkin, että seksuaalivalistus on kehitysvammaisilla äärimmäisen tärkeää ihan jo tämän raskautumisen mahdollisuuden sekä tietenkin sukupuolitautien ehkäisyn vuoksi. Kun Piippis tulevassa aloittaa ensimmäistä kertaa seurustelun ei ole kiveen kirjoitettua, että tuo rakkaus roihahtaisi ds-mieheen.

Ja sitten kun tuo rakkaus roihahtaa niin on selvää, että me vanhemmat tulemme olemaan hänen parisuhteessa enemmän läsnä kuin mitä sisarusten parisuhteissa. Huolehdimme, neuvomme, kuskaamme ja ohjaamme kohti oikeita käyttäytymismalleja yhteiskunnassamme. Niinkuin videossa toinen äideistä toteaakin, on tärkeää kertoa lapsillemme se, ettei esimerkiksi jatkuva suukottelu julkisella paikalla ole kaikkien ihmisten mielestä soveliasta. Tämä nyt esimerkkinä.

Liiaksi en murehdi. Rakkaus on onnellinen ja ihana asia ja sitten kun sen aika tulee, olemme varmasti osanneet odottaa sen puhkeamista jo tovin. Ds-tyttöjen murrosikä alkaa keskimääräistä aikaisemmin yleensä ja siihen olemme valmistautuneet, että tuo roihu saattaa puhjeta ensimmäistä kertaa jo hyvissä ajoin. Ja varmasti kohteet vaihtuvat ainakin aluksi tiheään tahtiin. Heh.

No okei nämä ovat vain oletuksia vielä tässä vaiheessa, mutta ihan todennäköisiä sellaisia kuitenkin mitä tässä nyt muiden äitien kanssa on tullut juteltua.
 

Tärkeintä minulle äitinä on, että lapseni osaavat rakastaa turvallisesti ja reilusti. Että tulevat oikein kohdelluksi ja osaavat kohdella toista ihmistä oikein.  Luotan siihen että pärjäävät kyllä näissäkin asioissa - viisaita kun ovat.

Laitan tähän loppuun vielä tuon videon josta sain inspiraation tähän postaukseen. Se on aika liikuttava ja ihana video. Onni säihkyy näiden suloisten ihmisten kasvoilta. Sitä muistaa itsekin taas nuo ihanat rakastumisen fiilikset..

Jostain syystä sain tämän näkyville tällaisena sumeana versiona, mutta tunnelmasta on silti helppo saada kiinni..

 

Kun tuota videota katsoo, alkaa ihan itsekin odottamaan sitä että saa olla todistamassa omiensa onnenhetkiä. Se tulee myös olemaan varmasti aika-ajoin raskastakin eikä pelkkää vaaleanpunaista hattaraa, mutta se on siitäkin huolimatta yksi maailman tärkeimmistä asioista sekä kasvun paikoista. Minä ainakin oon aina elänyt rakkaudesta ja rakkauteen liittyvistä tunnekuohuista.

Rakkautta siis jokaisen viikonloppuun! Minä pomppaan aamulla ennen kuutta ylös ja matkaan työharjoittelun pariin. Kohta nukkumaan siis.

<3

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Hei! Ihan huippua, että mietitte näitä asioita jo varhain. Turhan usein perheissä vaietaan aiheesta erityisnuorten kohdalla. Tämä nettisivu voi olla sinulle jo tuttu mutta täältä voisi saada ideoita tulevaisuuteen http://www.sensonet.fi/etusivu/ Projekti on vanha mutta asiat lienevät pitkälti samoja :) Aurinkoista kevättä teidän perheelle! -HT

    VastaaPoista
  2. Kiitos linkkivinkistä :) Käyn kurkkaamassa! Ihanaa kevättä sinne myös! <3

    VastaaPoista

Suosituimmat

Facebook