Halauksen fysiologiaa

14.10


Halailu on mukavaa, mutta se ei ole pelkkää hauskanpitoa. Halaamisella on todettu olevan monia hyviä vaikutuksia. Se on tehokas tapa tuottaa mielihyvähormoni oksitosiinia, joka vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin. Oksitosiini muun muassa helpottaa stressiä, lievittää kipua sekä parantaa vastustuskykyä. Oksitosiinin on myös todettu edistävän kasvua.

Kosketus vaikuttaa positiivisesti myös hengitykseen, verenkiertoon sekä havaintokykyyn ja kognitiivisiin kykyihin. Sen tuomat hyödyt myös vähentävät jännitystä, rentouttavat, alentavat aggressiivisuutta sekä ohjailevat aivojen toimintaa ja jopa niiden kehitystä.


Teemme joka kesä perinteisen reissumme Naantaliin, sillä meillä asuu muutama rakas ystävä siellä. Eilen oli jälleen kerran aika lastata auto täyteen tavaraa ja ajaa koko perheen voimin kohti aurinkoista Naantalia – viettämään kivaa kesäpäivää. Tälläkertaa matka oli poikkeuksellinen, sillä teimme vaan päiväreissun ja suurin osa ajasta hurahtikin Muumimaailmassa, jossa kukaan meistä ei ollut aikaisemmin käynyt. Puhuttu siitä on senkin edestä.Muumimaailmalle kiitosta siitä hyvästä, että vammaisen henkilön avustajalta ei peritä pääsymaksua ollenkaan. Myös alle 2-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään ja tästä syystä meille tulikin kiire päästä tälläviikolla paikalle, sillä PikkuH täyttää huomenna 2 vuotta. Heh.Ovella jokainen vanhempi sai halutessaan liimata lapsensa vaatteeseen tarran jossa on lapsen nimi, vanhemman nimi sekä puhelinnumero. Me liimasimme. Tämän jälkeen oli helpompi itsekin rentoutua sillä niinhän se on, että vaikka tuplarattaat meillä olikin mukana, ei nämä ipanat tietenkään millään jaksaneet niissä istua kun ympärillä oli kaikkea muuta ihanaa! Ymmärtäähän tuon. Me vanhemmat saimmekin olla siis tosi skarppina kokoajan, mutta hienosti selvisimme ja kaikki lapset saatiin päivän päätteeksi autoon vahingoittumattomina.
Merelliset maisemat sekä luontopolut olivat aivan upeita ja niitä me vanhemmat saimmekin ihailla samalla, kun lapset juoksivat satukohteesta toiseen. Meillä kävi muutenkin tosi hyvä tuuri esimerkiksi sään suhteen. Lämmintä riitti eikä vettäkään ripotellut niskaan missään vaiheessa. Vasta sitten kun starttasimme auton takaisin kohti Keravaa kuuden jälkeen, alkoi taivas ripotella vesipisaroita auton ikkunaan.

Valittiin muutenkin tosi hyvä päivä tälle reissulle, sillä ihmistungoksessa meidän ei tarvinut tarpoa juurikaan. Ainoastaan muumitalon luona oli normaalia enemmän kuhinaa, mutta muuten polkuja sai ihan rauhassa kulkea. Tuplarattaiden kanssa pääsi myös joka paikkaan ja siitä iso plussa tälle kohteelle.

Muutamat "Mäenliikumihinkäänvaanjääntähänmököttämään"-kohtaukset kuopus järjesti, mutta näistä tilanteista selvittiin yleensä suht nopsaa kun hommasta ei tehty sen kummempaa numeroa. Olihan tuota aikaa vähän istuskellakin.
Luontokin todella järjesti eilen meille ihan oman shownsa. Mä en ole koskaan nähnyt käärmettä, mutta eilen sellainen luikerteli n. metrin päässä meistä, jahdaten hädissään kurnuttavaa sammakko poloista. Rantakäärmeen nähdessäni kiljaisin niin lujasti, että käärme parka päätti vaihtaa suuntaansa ja matkasi takaisin pusikkoon. Sammakko pelastui. Hänestä sitten ehdin kuvankin räpsäistä.Myös tämä joutsenperhe sulatti sydämet Tuutikin rannassa.Ja sitten ne halit.

Nyt voisin ihan käsi sydämellä sanoa, että Muumimaailma on maanpäällinen taivas sellaiselle lapselle, joka rakastaa halailua eikä epäröi tehdä sitä. Meidän neidit olivat aivan onnensa kukkuloilla, kun pääsivät ihan lähelle näitä hahmoja ihailemaan ja saivat rauhassa ajan kanssa kainalossa kököttää. PikkuW oli vähän arempi, mutta uskalsi kyllä käydä esimerkiksi Muumipeikon kuonoa vähän silittämässä.

Piippiksen ilme kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

"Tässä on hyvä ja tässä voisi olla pidempäänkin"

<3


Muumipeikon luota ei meinattu saada tyttöjä jatkamaan matkaa ollenkaan. Vaikka lähdettiin, oli pakko palata takaisin antamaan vielä yksi halaus!

Huomasin muuten vasta näistä kuvista, että tuossa kohdassa ei olisi saanut kuvata! Kukaan ei meitä kieltänyt kuitenkaan joten eipä kai tässä isompaa vahinkoa tapahtunut. Saatiin ihana hetki talletettua muistoihin kuvan muodossa.


Puuta W:kin uskaltautui halailemaan. Heh.


Ennen lähtöä jäätiin vielä katsomaan kivaa esitystä, joka osoittautuikin sitten todella mielekkääksi. Meitä vanhempia jäi vähän kaihertamaan, ettei tajuttu aikaisemmin tuoda lapsia näitä esityksiä katsomaan mutta nyt ainakin tiedämme, että minkä tyyppistä aktiviteettiä järkätään tulevien viikkojen aikana näille meidän pienille rakkaille.


Nämä hymyt kertovat paljon. Tämän "taidefoton" räpsäisin autolle meren rantaa pitkin talsiessamme. Kotimatkalla takapenkiltä kuului hervoton kikatus ja iloinen räpätys. Päivä onnistui täydellisesti ja meille kaikille jäi siitä ihan super hyvä fiilis!"Maailmassa ei ole mitään mukavampaa kuin viihtyminen, eikä mikään ole helpompaa!"

-Mymmeli


1 lippu Muumimaailmaan saatu blogin kautta. Lainasin myös "Halauksen fysiologiaa"-tekstin Muumimaailman nettisivuilta.

You Might Also Like

6 kommenttia

 1. Ihana paikka, tänä kesänä tuli itsekkin käytyä ekaa kertaa. Meille tuli ikävämpi tuliainen sieltä, nimittäin punkki :/ Toivotaan et selvittiin säikähdyksel....

  VastaaPoista
 2. Oi varmasti ihana paikka tuo muumimaailma!Harmi kun on niin kaukana että ei päästä käymään...

  VastaaPoista
 3. Teette joskus yön yli-reissun :)

  VastaaPoista
 4. O-ou. Varsinaisia kiusankappaleita kun nykyään jokapaikassa saa pelätä..:(

  VastaaPoista
 5. Muumimaailma on ihan parasta!
  Meillä lapset ovat jo kouluikäisiä, mutta edelleen pyytelevät päästä käymään Muumimaailmassa, vaikka varsinaisen "muumi-iän" ovatkin jo ohittaneet :)

  VastaaPoista
 6. Ymmärrän :) Voisinpa veikata, että tuskin tämä meilläkään ainokaiseksi käynniksi jäi..

  VastaaPoista

Suosituimmat

Facebook