Diagnoosia shoppaamassa

15.49Niin. Tänään mun patistettiin lääkäriin kuukauden kestäneen tuskailun jälkeen ja sain uuden diagnoosiin jo olemassa olevaan vikalistaani. Pelkäsin pahempaa, joten tämä uutukainen ei säikäyttänyt juurikaan. 

Kuva voipi mahdollisesti saattaa osan lukijoista harhaan ja siis ei, meille ei ole tulossa kolmatta tyttövauvaa. Huh. Siinä sitä oltaiskin! 

Olen tosiaan kuukauden ajan kärsinyt omituisesta paineen tunteesta vasemmassa kyljessä(välillä helpottaa ja sitten taasen pahenee), ja vatsa on toiminut joko huonosti tai sitten liian rivakkaasti. Pari muljuvaa imusolmuketta niskassa sai mun hätääntymään tänään kun erehdyin googlettamaan, ja tein itselleni siltä istumalta imusolmukesyöpädiagnoosin. Samantien soitto Aavaan ja sainkin onnekseni ajan puolen tunnin päähän. 

Vatsaa paineltiin ja imusolmukkeet tsekattiin (jälleen kerran) . Eipä tuota tuomiota sitten kauaa tarvinut odotella ja lekuri totesi suoliston olevan tiltissä pahanpäiväisesti. Diagnoosina K58 Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS. Kyselin että mikä tämän tällaisen voi yhtäkkiä mulle aiheuttaa (syksyn myötä pikkuhiljaa pahentuen) ja varmaksi sitä ei tietenkään kukaan voin sanoakaan. Stressi, katkonaiset yöt ja vääränlainen ruokavalio lienevät ne selkeimmät aiheuttajat mun tilanteessani. Nykyään meidän yöt kun menevät enemmän tai vähemmän kukkuessa, kun jatkuvasti saa olla kantamassa ipanoita takaisin omaan sänkyynsä tai sitten vaihtoehtoisesti jakaa parisänky parhaimmillaan kolmen lapsen sekä yhden miehen kanssa. Lääkäri suositteli toisen parisängyn ostamista omamme viereen. Heh. Asiaa täytynee harkita.

Jälleen kerran sain kuulla kauhistuneen toteamuksen siitä, kuinka mun vasen niska-hartiaseutu on totaalisen jumissa, siispä mut patistettiin myös hierojalle vähintään kerran kuukaudessa. Nyt siis on pakko vaan repiä nekin rahat jostain, sillä kohta tilanne on oikeasti tosi paha. Nämä vaivat kun eivät itsestään parane.

 H on yrittänyt jo parisen viikkoa saada mua lekuriin ja tänään vihdoin sain aikaiseksi. Nyt siis uuden vuoden uutena missiona on alkaa keskittymään myös siihen omaan hyvinvointiin ja opetella täysin uudenlaiset ruokailutottumukset. FODMAP lienee varmasti terminä jo monelle tuttu? Mulle nämä ovat ihan järkyttävän vaikeita asioita, kun koko ikäni olen tottunut laittamaan suuhuni mitä mieleni halajaa. Tämä diagnoosi aiheuttaa myös omat panostuksensa ihan päivittäisiin kauppareissuihinkin, kunnes ehkä jossainvaiheessa onnistun sisäistämään tämän kaiken uuden kokonaan. 

Löytyykö lukijoiden seasta vertaisväkeä tämän uuden vaivan tiimoilta? Nyt ovat hyvät neuvot kalliit. 

Kaikesta huolimatta tänään on ollut hyvä päivä. Sain mielenrauhan lääkärikäynnin jälkeen ja olen myös tehnyt hyvin merkittäviä päätöksiä tulevan suhteen. Palailen niihin huomenna, jottei menisi täydellisen sekavaksi luettavaksi tämä. 

Vanhuus ei tule yksin. Ei muuta sanottavaa.You Might Also Like

11 kommenttia

 1. Aah voi eiii.. :/ Itellä keliakia, ja sekin jo rajoittaa syömistä todella paljon... Voin vain kuvitella IBS:n kanssa...
  Mutta kyllä se siitä! Kauppareissut olivat jo helpommat parin kuukauden jälkeen kun jo tiesi mitä voi ja ei voi syödä. Positiivisuutta peliin, niin kaikki menee hyvin! :)

  ❀ Cinderella Days ❀

  VastaaPoista
 2. Moikka, Itselläni on ollut IBS jo kuutisen vuotta. Diagnoosi tuli lopulta helpotuksena kun osasi ruveta hoitamaan itseään oikein ja saada sitä kautta helpotusta oireisiin. Syön täysin FODMAPin mukaan ja koen elämän oikein helpoksi ja syötävää löytyy mielin määrin. Sitä assosioi tietyt ruuat huonoon oloon eikä niitä tee enää mieli. Alku oli kovasti opettelemista ja olo oli vähän lannistunutkin siitä etten saisi enää syödä mitään. Nopeasti ruokavalion kuitenkin oppii ja hyvä olo on sen arvoista ettei tiettyjä ruokia enää kaipaa. Tsemppiä uuteen ruokavalioon, IBS:n kanssa voi elää oikein hvyin! Kunhan saat mahasi rauhoittumaan syömällä aluksi tosi tarkasti, voit varmasti silloin tällöin lipsua ruokavaliosta :) -Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lohduttavasta kommentista! Ehkä selviänkin tästä ;)

   Poista
 3. Mull toi sama vaiva ja on kyllä ikävä. Vatsa välillä todella kipeä vaikka noudatan ruokavaliota. Mulla samat syyt valvomimem stressi ja epäsäännölliset ruoka-ajat.kyllä se ajan kanssa helpottaa

  VastaaPoista
 4. Jos on aikaa lukea, niin suosittelen lämpimästi Giulia Enders:Suoliston salaisuus. Siinä on kerrottu tarkasti, hauskasti ja helppolukuisesti ruuansulatuselimistön toiminnasta. Sain ainakin itse siitä paljon ahaa-elämyksiä. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jes! Täytyypä heti lainata! Kiitos vinkkauksesta.:)

   Poista
  2. Hei jes! Täytyypä heti lainata! Kiitos vinkkauksesta.:)

   Poista
 5. Voin lämpimästi suositella toisen parisängyn ostamista : ) Meillä on kaksi parisänkyä vierekkäin ja nukutaan koko perhe siinä ja lapset tykkää kovasti. Lisäksi yöt rauhottuivat, kun kenenkään ei tarvitse nousta yöllä sängystä ja kaikilla on paremmin tilaa nukkua. Ja jos on levottomat unet lapsilla, niin mä olen siirtynyt lattialle patjalle, niin kukaan ei potki mua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täytyy tunnustaa, että ajatus toisesta sängystä tuntuu päivä toisensa jälkeen houkuttelevammalta ;)

   Poista

Suosituimmat

Facebook